Vad är artros?
Artros en ledsjukdom där brosk och ben är skadade. Det är också den vanligaste kroniska ledsjukdomen och har en gradvis försämrande utveckling. Detta orsakar ökad smärta och stelhet i lederna. Risken för artros ökar med stigande ålder och kvinnor drabbas oftare än män. Riskfaktorer är genetik, övervikt, ojämn belastning, ledskador, inflammation och inaktivitet (genom att inte röra eller belasta leden). Artros kan uppstå i alla leder och förekommer oftast i leder som bär kroppens vikt ex. knäleder och höftleder.
Vid artros ändras sammansättningen av ledvätskan, dess smörjande och stötdämpande verkan går till stor del förlorad. Ledvätska finns i ledutrymmet och skyddar brosk och ben.
Hyaluronsyra är den viktigaste komponenten i ledvätskan och fungerar bl a som:
smörjmedel: när en rörelse är långsam (gång, vändningar, böjningar) är vätskan är viskös och fördelas jämnt genom det gemensamma utrymmet, förhindrar skikten av brosk från att gnidas mot varandra.
stötdämpare: under snabba rörelser (löpning, hoppning) bildar ledvätskan en elastisk massa som ger en stötdämpande effekt.